A projekt címe:

A fehérvárcsurgói Károlyi-kastélykert helyreállításának első üteme: A kastély környezete és a tó helyreállítása előkészítési munkák

KEOP-7.3.1.3/09-11-2011-0011

Pályázott összeg: 14.891.185,- Ft

 

A projekt célja: Fő cél a történeti kastélypark kastély körülötti, legszebb részének és park egyik fő értékét adó tónak a helyreállítása.

A fehérvárcsurgói Károlyi-kastélykert hazánk egyik kiemelkedő, országos jelentőségű történeti kertje. Gróf  Károlyi György – Heinrich Koch bécsi építész tervei alapján – 1835-től kezdődően létesítette a kastély körül elterülő tájképi jellegű kertet, amelyet unokája, gróf Károlyi József alakíttatott át az 1910-es évek első felében Hein János tájkertésszel. A fehérvárcsurgói Károlyi kastély parkja Magyarország egyik legjelentősebb, európai szinten is jegyzett klasszikus tájképi kertje, amely részben meglepő épségében, részben helyreállítható állapotban maradt ránk. Jelentőségét meghatározza az egységesen megkomponált, a táji adottságokat páratlanul kiaknázó szerkezete.

A fehérvárcsurgói Károlyi kastély történeti kertjének első ütemben történő helyreállításával megtörténik a kastély környezetének és a tónak a helyreállítása, mellyel 22 hektár nagyságú terület komplex élőhely-helyreállítása valósul meg.

Ezzel Magyarország egyik legszebb, de az elmúlt évtizedekben méltatlan állapotba került tájképi kertjének jelentős része nyeri el valamikori fényét.

A vízrendszer helyreállítása során a projekt a természetvédelem érdekeit is maradéktalanul figyelembe veszi. A fejlesztéssel olyan vizes élőhely alakul ki, melyek az élővilág „bölcsőiként” a biodiverzitás jelenlegi állapotának hosszú távú fenntartásához, de ezen felül bizonyosan annak növekedéshez is hozzájárulnak. A jelenleginél kedvezőbb életfeltételek várhatóan nemcsak a projektterület, vagy Magyarország, hanem akár az Európai Unió szintjén is jegyzett növény- vagy állatfajok megtelepedését is elősegíthetik. Javul a környezet mikroklímája.

A Károlyi kastély és kertje országos műemléki védelem alatt áll. A műemlék, a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény III. számú mellékletében, mely a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű nemzeti vagyonnak minősülő műemlékek és műemlék-együttesek listáját tartalmazza, a 106. sorszámmal szerepel, tehát el nem idegeníthető állami tulajdonban maradó, kiemelt örökségi érték. A fehérvárcsurgói Károlyi-kastélykert helyi természetvédelmi terület (Fehérvárcsurgó község önkormányzatának képviselő-testülete 9/2010. (VI. 30.) számú határozata).

A projekt megvalósítás összköltsége: 239.903.271,-Ft +ÁFA

Az elkészült projekt hosszú távú szakmai fenntartása biztosított. A Károlyi József Alapítvány az MNV Zrt.-vel kötött megállapodásában vállalta a létrejövő fejlesztés természetvédelmi és műemlékvédelmi szempontoknak megfelelő fenntartását. (Az Alapítvány a fehérvárcsurgói kastély épületének hasznosítója is).

A parkfelújítással párhuzamosan az ún. mosóházban 2013-ban megvalósuló turisztikai projekt keretében létrejön a park látogathatóságának teljes infrastrukturális háttere, ahol parktörténeti kiállítás a nagyközönség számára bemutatja a magyar kerttörténet egyik legszebb helyszínét.

Fenti célok eléréséhez előkészítési és megvalósítási projekt fázist terveztünk a KEOP kiírás szerint.

Az előkészítési projekt fő tevékenységei:

o   Részletes Kerttörténeti Dokumentáció készítése (elkészült)

o   Előzetes Környezeti Vizsgálat (elkészült)

o   Park engedélyezési, kiviteli terv, kapcsolódó engedély, szakvélemények (elkészült, engedély kiadva)

o   Vízjogi létesítési engedélyezési és kiviteli terv, ehhez kapcsolódó engedély szakvélemények, tanulmányok elkészítése (elkészült, környezetvédelmi engedély kiadva, vízjogi engedélyezése folyamatban)

o   Részletes Megvalósíthatósági Tanulmány (minőségbiztosított elkészült)

A projekt megvalósítási fázis pályázat beadásra került.

 

Közreműködő szervezet:

Nemzeti Környezetvédelmi és Energia Központ Nonprofit Kft.       

 

 

Feltöltés ideje: 2012. december 12.
Utoljára módosítva: 2020. szeptember  17.