Tündérkert a bicskei Arborétumban

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. a bicskei Batthyány kastély parkja helyreállítási terveinek elkészítésére 14 786 250,- Ft összegű támogatást nyert az Európai Unió Környezet és Energia Operatív Program KEOP-7.3.1.3/09-11 „Gyűjteményes növénykertek és védett történeti kertek megőrzése és helyreállítása” című pályázatán. A  KEOP-7.3.1.3/09-11-2011-0014 számú, „A bicskei Batthyány kastély védett történeti kertjének helyreállítása” című pályázat támogatási szerződése 2012 nyarán került aláírásra.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. a bicskei Batthyány kastély parkja helyreállítási terveinek elkészítésére 14 786 250,- Ft összegű támogatást nyert az Európai Unió Környezet és Energia Operatív Program KEOP-7.3.1.3/09-11 „Gyűjteményes növénykertek és védett történeti kertek megőrzése és helyreállítása” című pályázatán. A  számú, „” című pályázat támogatási szerződése 2012 nyarán került aláírásra.

A pályázat célja: a bicskei Batthyány kastély 12.5 hektáros történeti kertjének hiteles, geofizikai mérésekkel és régészeti feltárással is igazolt történeti állapotának visszaállítása, kertművészeti és tájökológai értékeinek helyreállítása, természetvédelmi fejlesztése, az infrastruktúra korszerűsítése.

A pályázat megvalósítása során több száz fa, több hektárnyi cserje telepítése, 5 hektár gyepesítése történne talajcserével. Mintegy 4 kilométer hosszan kerülnek helyreállításra az eredeti park útjai, valamint megújul a kerti tó. A pályázat keretében kialakítandó fúrt kút és automata öntözőrendszer segítségével a meglévő és megújított növényzet is fenntarthatóvá válik. Az európai uniós támogatás eredményeként a kert reprezentatív, központi részén vízmedence, illetve szökőkút létesítése, rekonstrukciója is szerepel a tervek között.

A bicskei kastélypark felújításának megtervezésében táj- és kertépítészeti, vízügyi, gépész és közműves szakmérnökök vesznek részt. A tervek 2013 márciusáig készülnek el. Az elkészült tervek alapján az MNV Zrt. pályázik a felújítási munkák kivitelezésére is.

A Batthyány kastélyt és parkját közel száz éve Budapest Főváros Önkormányzatának Kossuth Zsuzsa Gyermekotthona és Általános Iskolája, illetve jogelődje használja és gondozza. Egy gyermekotthon, melynek elsőrendű célja az esélyegyenlőség biztosítása a gondozottak nevelésével, oktatásával.  

A kastélykertet napjainkban és a 2015-ig megvalósuló fejlesztést követően is a gyermekotthon gondozottai és az itt dolgozó felnőttek használják majd nap, mint nap, pihenésre, szabadidős tevékenységekre. A park továbbra is ingyen lesz látogatható. A kastélypark egy igazi közösségi színtérré válik, zenei estekkel, kulturális- és szabadidős programokkal. Ezek a rendezvények, események elengedhetetlenek a gondozottak szocializációs hátrányainak kompenzálásában, a helyi lakossággal való kapcsolattartásban. A rekonstruált park természetes témája lesz a bicskei iskolások környezettudatos nevelésének

A fejlesztés eredményeit Bicske polgárain kívül az idelátogató turisták ezrei is csodálhatják majd, sétálhatnak, megpihenhetnek a százéves fák árnyékában, az angolparkban, a tündérkertben.

Közreműködő szervezet:

Nemzeti Környezetvédelmi és Energia Központ Nonprofit Kft.        

 

 

Feltöltés ideje: 2012. december 12.
Utoljára módosítva: 2020. szeptember  17.